Wie ben ik?
Mijn naam is Joanne Leerlooijer (1977), specialist in planmatige interventieontwikkeling (Intervention Mapping). Doelgericht denken en doen is mijn kracht. En ik vind het dan ook een uitdaging om binnen de beschikbare tijd, capaciteit en projectfinanciering mee te denken over manieren om een interventie zo goed mogelijk te ontwikkelen.
Na mijn studie Health Promotion in Maastricht, heb ik 10 jaar gewerkt in ontwikkelingssamenwerking. Bij Rutgers, kenniscentrum seksualiteit, was ik als 'Intervention Mapper' betrokken bij de ontwikkeling van seksuele vorming van schoolgaande jongeren in landen in Afrika en Azië. In diezelfde tijd was ik één van de oprichters van stichting Adopteer een Geit. Met een rurale organisatie in Oeganda hebben we (met Intervention Mapping) een community interventie ontwikkeld om meer dan 2000 alleenstaande tienermoeders een kans te geven op een beter leven. Mijn Intervention Mapping onderzoek voor Rutgers en Adopteer een Geit heb ik gebruikt voor het schrijven van mijn proefschrift (2013). Vanaf 2012 was ik bij Wageningen UR, Academische Werkplaats AGORA en de GGD Noord en Oost Gelderland betrokken bij de planmatige ontwikkeling van leefstijlinterventies gericht op volwassenen met een risico op diabetes (SLIMMER) en ouderen (ProMuscle).
Je kunt de richting van de wind niet veranderen, maar wel de stand van je zeilen.
Als gecertificeerd Intervention Mapping trainer heb ik ruime ervaring met het geven van trainingen en workshops over planmatige interventieontwikkeling aan praktijkprofessionals. Een training sluit aan bij de ervaring, kennis en wensen van de deelnemers en is praktijkgericht: ze gaan aan de slag met hun eigen project. Onderwerpen die in een training aan bod komen zijn gedrag en gedragsbeïnvloeding, het doen van praktijkgericht onderzoek, het organiseren van samenwerking, en het volgen van een logisch model in situatieanalyse en interventieontwerp. Bij Wageningen UR was ik als docent een aantal jaar verantwoordelijk voor het face-to-face Intervention Mapping onderwijs. Studenten werkten in groepjes aan een praktijkopdracht waarbij ze een interventieplan ontwikkelden voor opdrachtgevers in de praktijk (GGD, gemeente, en kennisorganisatie). Ook heb ik een online distance learning variant ontwikkeld van deze cursus en heb deze twee keer gemodereerd. En ik was als docent betrokken bij het begeleiden en beoordelen van onderzoek van BSc en MSc studenten. Als praktijkgericht onderzoeker heb ik ruime ervaring met het coördineren en uitvoeren van kwalitatief en kwantitatief onderzoek rondom het ontwikkelen, aanpassen, beschrijven en evalueren van interventies. Mijn proefschrift ‘Goats, girls, boys and the bees’ en andere publicaties staan in dit overzicht.
- Opleidingen: Health Education & Health Promotion, Universiteit Maastricht (2002) | PhD in Applied Social Psychology, Universiteit Maastricht (2013) | Gecertificeerd Intervention Mapping trainer, Universiteit Maastricht (2014) | Basiskwalificatie Onderwijs, Wageningen UR (2016)